Bimline! Megtervezzük Önnek!
construction-plans-drawing-tools-blueprints1.jpeg

BIMLine!
Megtervezzük
Lemodellezzük
Önnek!

Legjobb épületgépészeinkből álló csapatunk teszi lehetővé Önnek a mérnöki tevékenységek elvégzését. Egyedülálló minőség, 3D, ütközésmentes és kivitelezhető tervek, szuper csapat!


Épületgépészeti tervezés fontossága

Az Épületgépészeti Tervezés Szerepe és Hasznossága Modern Épületekben

Az épületgépészeti tervezés olyan alapvető szerepet játszik a modern épületek kialakításában és működésében, amelyet gyakran könnyen figyelmen kívül hagyhatunk, pedig nélküle az épületek kényelme, hatékonysága és fenntarthatósága jelentősen csorbulna. Az épületgépészeti rendszerek tervezése és implementációja nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az épületek lakhatóak, munkavégzésre alkalmasak és energiatakarékosak legyenek. Ebben a cikkben további részleteket felfedünk az épületgépészeti tervezés fontosságáról és a hasznosságáról a modern építészetben.

Kényelem, Hatékonyság és Fenntarthatóság

Az épületgépészeti tervezés széleskörű területeket ölel fel az épületek működésének optimalizálásában. Nem csupán a fűtésről, hűtésről és szellőztetésről van szó, hanem ide tartozik a tiszta ivóvíz ellátó és a szennyvíz elvezető rendszer tervezése és kialakítása is. Ezek a rendszerek kulcsfontosságúak a mindennapi életben, és hozzájárulnak az épületek lakóinak egészségéhez és kényelméhez.

Az épületgépészeti rendszerek nem csak a komfortot és kényelmet szolgálják, hanem az energiahatékonyságot is elősegítik. Az okos hőszabályozás, a hatékony hűtési és fűtési rendszerek alkalmazása révén csökkenthető az energiafogyasztás, ami hosszú távon pénzt takaríthat meg az épület üzemeltetőinek, és hozzájárulhat a fenntartható energiagazdálkodáshoz.

Fenntarthatóság és Környezetvédelem

Az épületgépészeti tervezésnek kiemelkedő szerepe van a fenntarthatóság és a környezetvédelem terén is. Az energiafogyasztás csökkentése és a megújuló energiaforrások használata révén az épületgépészeti rendszerek hozzájárulnak az épületek környezeti terhelésének csökkentéséhez. Az újrahasznosításra és a fenntartható anyaghasználatra való ösztönzés által pedig csökkenthető az építési hulladék mennyisége.

Az alternatív energiaforrások, például a napenergia és a szélenergia integrálása az épületgépészeti rendszerekbe lehetővé teszi az épületek energiafüggetlenné tételét. Ez nem csak az épületek fenntarthatóságát növeli, hanem a teljes energiaellátási rendszerre is pozitív hatással van.

Biztonság és Megbízhatóság

Az épületgépészeti tervezés a biztonság és megbízhatóság terén is létfontosságú. Az ivóvíz és a szennyvíz kezelése, a tűzvédelmi rendszerek és az épületbiztonsági rendszerek mind részei az épületgépészeti tervezésnek. Az ilyen rendszerek hibás tervezése vagy kivitelezése súlyos veszélyt jelenthet az épületekben tartózkodókra és az ingatlanra.

A megfelelő épületgépészeti tervezés hozzájárul az építési projektek hatékony végrehajtásához is. A tervezési fázisban körültekintően kidolgozott tervek segítenek elkerülni a késedelmeket és a költségek megnövekedését a kivitelezés során.

Kockázatok Tervezés Nélkül

Fontos kiemelni, hogy a hiányos vagy nem megfelelő épületgépészeti tervezés komoly kockázatokat hordoz magában. Ha nincs megfelelően kidolgozott terv, akkor a kivitelezés során felmerülő problémák lassíthatják az építési folyamatot és növelhetik a költségeket. Emellett a rosszul működő rendszerek jelentősen ronthatják az épület komfortját és hatékonyságát, ami hosszú távon komoly problémákat okozhat az épület üzemeltetése során.

Összegzés

Az épületgépészeti tervezés kiemelkedő szerepet játszik a modern épületek kényelmének, hatékonyságának, fenntarthatóságának, biztonságának és megbízhatóságának biztosításában. Az épületgépészeti rendszerek tervezése során figyelembe veszik a kényelmi, hatékonysági és környezetvédelmi szempontokat, valamint a biztonságot. Az épületgépészeti tervezők munkája hozzájárul a fenntartható építészethez és a jobb életminőséghez.

Tényleg kicsi a gépház?

Vannak olyan esetek, amikor a kivitelező ránéz a gépészeti helyiségre, sarkon fordul, és nem vállalja a kapcsolási rajz szerinti szerelést, mert úgy gondolja, nem fog elférni az összes szerelvény az adott helyiségben. Erre való a modellezés, hogy a költséges próbálkozások helyett előre meg lehessen mondani, mi fér el, és mi nem.

Amikor egy épületgépész tervező kap egy épület alaprajzot, sokszor már kész tények elé van állítva a helyiségek méretét illetően. Szerencsés az az eset, amikor a tervezési projekt kezdetén ott tudunk lenni, és tanácsot tudunk adni az építésznek, hogy mekkora helyet is foglal a gépház. Egy projekt mindig az indító megbeszéléssel kezdődik, ahol a jó értelemben vett laikus ügyfél szeretne a házába fűtést, hűtést, vizet, csatornát, esetleg szellőztető rendszert is. Már a felsorolás is hosszú ahhoz képest, amekkora helyet a rendszerek berendezései foglalnak. 

Legutóbbi tervezésünk során egy 3 lakásos társasház gépészeti helyiségét vettük górcső alá, és megvizsgáltuk, be fog-e férni minden. Az Építtetővel való konzultáció során a következő kritériumok hangzottak el: hőszivattyú legyen a hőtermelő, minden lakás energiafogyasztását külön villanyórával lehessen mérni, és szükséges padlófűtés, mennyezetfűtés-hűtés, sőt, fan-coil is. Ez utóbbi arra az esetre kell neki, amikor a "lomha" mennyezethűtés nem képes hirtelen lehűteni a helyiséget, illetve a mennyezethűtés következtében kialakuló magas páratartalom ellen.

A rendszer így áll 3db hőszivattyúból, melyek beltéri egységeiben van beépített melegvíz tároló, lakásonként 3 kör a padlófűtésnek, mennyezeti köröknek és a fancoilnak. Ez fűtés-hűtés oldalon 3 lakás x 3 kör x 2 cső = 18, ivóvíz oldalon pedig lakásonként 3 - hidegvíz, melegvíz, cirkuláció - csövet jelent. Ez összesen 27db csövet jelent, amit ki kell hoznunk a gépházból.

Ekkora gépészeti helyiséget kaptunk:

Ez nagyjából akkora méret, ami egy családi házhoz már nagy, de társasházhoz még kicsi. Illetve 3db kazánhoz, 3db szivattyúhoz és 1db melegvíz tárolóhoz bőven elég lenne. Csak itt nem ez az igény. Már maga a tárolós hőszivattyú beltéri egysége kb. 80x80x180cm, ebből kell 3db. Kell hozzá szintén 3db 100l-es puffertároló, hiszen a hőszivattyú enélkül nem működik megfelelően. És akkor még nem beszéltünk az egyes fűtési-hűtési körök szivattyúiról, keverőszelepeiről. Nem akarok ennél mélyebben belemenni a szakmába, lássuk a medvét!

Aki tetriszezett életében, tudja, hogy milyen feladat sokszor kitalálni, hogy minden hely ki legyen használva. Csak itt nem tűnik el a sor, miután megtelt. Először mindent 2D-ben találunk ki, alaprajzilag teszünk egy kísérletet arra, hogy elhelyezzük a nagyobb elemeket.

Kicsit csaltam, mivel a kép már a 3D modell felülnézete. Ilyenkor még csak papíron találjuk ki, mi hol legyen. Különös figyelmet fordítunk arra, hogy a rendszer szerelhető legyen, és egy ember - akármilyen kicsi is a hely - karbantartási céllal elférjen a későbbiekben, és hozzáférjen a berendezésekhez. Teljesen becsövezve így néz ki a gépház:

Egy kis jelmagyarázat szükséges a csövek funkciójának megértéséhez:

  • Zöld - hidegvíz
  • Narancs - melegvíz
  • Sötét rózsaszín - cirkuláció
  • Piros - fűtési vagy hűtési előremenő
  • Kék - fűtési vagy hűtési visszatérő

Itt már sejthető, hogy az elsőre gondos távolságban elhelyezett berendezések között nem is marad olyan nagy hely. Végül lássuk, hogy is néz ki térben az egész. 

Azon túl, hogy a modell látványosan mutatja, hogy igenis elfér minden, amikor ezt a modellt egy kivitelező kezébe adjuk, több alkalommal előfordult már, hogy az előzetes ajánlatát csökkenteni tudta, mondván, hogy mostmár átlátja, kevesebb a kockázata a nem várt költségeket illetően.

Remélem, sikerült bemutatni a 3D modellezés valódi értelmét! Tapasztalatunk, hogy az épület teljes egészét sok esetben felesleges modellezni, elegendő a tervrajz is a szereléshez, azonban előfordul olyan eset, amikor kifejezetten időt és pénzt lehet egy ilyen terv birtokában spórolni.

 

Az ajánlatkéréshez kattintson az alábbi gombra, amely átvezeti Önt az űrlaphoz!

logo

Webdesign by: FRIK

© Copyright 2021. Minden jog fenntartva.

MINDEN HÉTKÖZNAP ÁLLUK
RENDELKEZÉSÉRE AZ ALÁBBI

ELÉRHETŐSÉGEINKEN

 E-mail

info@bimline.hu